Нова Година




Отбелязването на Новата година е най-древният от всички съществуващи празници.

По време на разкопките на египетските пирамиди археолозите намерили съд, на който било написано “Начало на Новата година”.


В Древен Египет настъпването на Новата годин било по време

 на разлива на река Нил (към края на септември). Това събитие било много важно, защото единствено благодарение на него в пустинната земя се раждала реколта. Египтяните поставяли статуите на бог Амон, жена му и сина му в лодка, която един месец се носела по реката.


 

Още преди новата ера римляните започнали да си разменят подаръци и да се веселят през цялата нощ, желаейки един на друг щастие, късмет и благополучие. Обикновено това ставало в началото на март, докато Юлий Цезар не въвел новия календар – Юлианския, според който Новата година започва на 1 януари, както е и днес. Първият месец от годината бил наречен на името на римския бог Янус – двуликия. Единият му образ гледал назад, а другия напред - в бъдещето.

Съществува легенда, според която Цезар е освободил един от своите роби за това, че последният му пожелал през следващата година да живее по-дълго, отколкото през изминалата.

Във Вавилон Новата година започвала през пролетта. По време на празника хората се веселили и можели да правят каквото си поискат. Когато след няколко дни царят се завръщал със своята свита, народът отново се захващал за работа.

Келтите посрещали Новата година в края на ноември. Празникът се наричал Samhain

от “summer's end” (краят на лятото). Те вярвали, че в навечерието на новата година духовете на мъртвите се явяват.



В Средновековна Англия годината започвала през месец март. Решението на парламента началото на годината да се пренесе на 1 януари срещнало протеста на женската част от населението. Дамите не били съгласни, защото по този начин щели да прибавят още дни във възрастта си. Това се случило през 1752 г.

В дълбоката древност началото на Новата година се е свързвало с пролетта – началото на възраждането на природата и очакването за новата реколта.

В Русия също празнували на 1 март, докато през 1699 г. Петър І издава указ, с който определя за начало на годината 1 януари.

А ето и някои основни моменти, за да ви върви през Новата година.
Вярва се, че какво се случи на 1 януари, в този дух ще протече цялата година.

Гледайте  и да не давате пари назаем, че цяла година ще ги търсите.

Източник:
Dnes.bg

Научете всичко за Коледа и Нова година на
Коледата.ком

Bookmark and Share

 

Търсачка
 
 
Фейсбук
 
Реклами
 
 
Counter This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free