Никулден – поверия за благополучие и идеи за празника
След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.
Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.
По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата и трапезата не се прибира през целия ден.
Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно-родов празник, наричан служба, молитва, черква. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.
Продукти:
1,5 кг шаран
400 гр дребна риба
1 чаша сухо бяло вино
80 мл зехтин
млян черен пипер
2 дафинови лист
4 скилидки стар чесън
1/2 връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилника
Отделно в сгорещената мазнина се задушава нарязания на ситно лук до златисто оцветяване заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и сол на вкус
Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и след като бъде напълнен, се зашива
Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалия зехтин и малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.
Продукти:
1,5 кг шаран
4-5 глави стар лук
80 гр ориз
80 мл олио
2 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
В сгорещената мазнина се задушава на слаб огън ситно нарязания лук
След получаване на златисто оцветяване, при непрекъснато бъркане, се прибавят почистения, измит и отцеден ориз, червения пипер и солта
Продуктите се заливат с топла вода (250 мл.) и след 5-6 минути се изсипват в тавичка
В средата се поставя изчистения, измит и отцеден шаран, посолен от вътрешната страна
Пече се в умерена фурна до готовност.
Продукти:
2 кг шаран
1 кг стар лук
1 кг домати
200 гр червени пиперки и 1 зелена
60 гр чисто масло
250 мл сухо бяло винп
30 мл винен оцет
200 мл олио
2 връзки пресен магданоз
1 ч.л. риган
чубрица
Начин на приготвяне:
Изчистения, измит и подсушен шаран се нарязва на парчета по 100-на грама всяко.
Зеленчуците се нарязват на ситно
В гювечето се нареждат ред риба, ред зеленчуци, като между тях се слагат подправките
Най-отгоре се слагат маслото, оцета и виното
Гювечето се захлюпва и се слага в студена фурна, която се включва на най-силната степен за 30 мин.
След това фурната се превключва на най-ниската степен за 5 часа. Гърнето не се отваря и в него не се добавя нищо
При такова продължително варене-печене на слаб огън се получава изключително пикантен сос, а костите на рибата напълно омекват.
Продукти:
1 кд шаран
100 гр стар лук
250 гр печени орехови ядки
400 гр брашно ( ако предпочитате, можете да използвате и диетично)
200 мл олио
1/2 връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
От брашното, хладка вода и малко сол се приготвя тесто, което се разточва на дебел лист
Лукът се нарязва на тънки резенчета и се задушава в мазнината до омекване
Отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус
Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива в тестения лист
Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна.
Продукти:
1,5 кг шаран
170 гр печени орехови ядки
60 мл олио
600 гр стар лук
350 гр домати
20 мл доматено пюре
1/2 лимон
1/2 връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства и посолява отвътре и отвън
За плънката се запържва лука, нарязан на шайбички, добавят се счуканите орехи, доматите, пюрето, черен пипер и сол на вкус
Сместа се залива с 250 мл топла вода и се оставя да поври
Шаранът се пълни с плънката, като се оставя малко от нея
В тава се разстила останалата плънка,а върху нея се слага шарана, като отстрани се нареждат резенчета лимон
Ястието се пече в умерена фурна (180 градуса)около 40 минути.
Поднася се наръсено със ситно нарязан магданоз.
200г пресни гъби
65г краве масло
1 ч.ч. бяло вино
връзка пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус
Измитите и отцедени риби се поръсват със сол и черен пипер. Нареждат се в намазана с масло тавичка. Около тях се слагат гъбите, нарязани на филийки, поръсва се с магданоз, залива се с виното и разтопеното масло. Пече се 20-30 минути във фурна.
1,5 кг пъстърва
1 супена лъжица олио
2 глави лук ( може да използвате и пресен )
1 връзка копър
1 лимон
1 супена лъжица лимонов сок
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте със студена вода пъстървите. Подсушете ги отвън и отвътре.
Напръскайте ги с лимоновия сок и леко ги посолете.
Намажете с олио 4 листа алуминиево фолио.
Измийте копъра и го изтръскайте хубаво от водата. Нарежете го на ситно. Обелете лука, нарежете го на дребно и го разбъркайте с копъра.
Напълнете пъстървите със сместа и ги затворете.
Сложете рибите върху парчетата фолио.
Съединете краищата на фолиото и ги завийте на плътни пакети.
Печете на скарата по 15 мин. от всяка страна.
Сложете пъстървите в чиниите и ги украсете с резенчета лимон.
4 бр. пъстърва (средно големи), 120 г масло, 50г настъргани печени бадеми, 4 с.л. лимонов сок, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, преситено брашно (за овалване), резенчета лимон.
Начин на приготвяне:
Измийте рибата и я подсушете с кухненска хартия. С помощта на нож или ножица отстранете всички перки по нея. Оваляйте я в брашно.
Загрейте в тиган половината масло и запържете рибата от двете страни, докато цветът й стане златистокафяв . Махнете я от огъня и я поставете в подходяща за сервиране чиния или плато. Покрийте старателно с фолио.
Загрейте останалото масло и сложете бадемите в него. Запържете ги докато придобият златист цвят, след което добавете лимоновия сок и магданоза. Овкусете със сол и черен пипер.
Посипете лимоновия сок и бадемите върху пъстървата и гарнирайте с резенчета лимон отстрани.
За гранитура можете да добавите и картофи соте.
Маята се разтваря в малко хладка вода, брашно, захар и се оставя да втаса, след което се слага в пресятото брашно. В брашното предварително трябва да сте добавили солта. Прибавя се леко затопленото мляко, докато се получи тесто, което се омесва добре и от него се оформя пита, която се слага в намазана с масло тава. След като втаса, питата се поръсва със ситно нарязани орехови и бадемови ядки и се пече в умерена фурна. Малко преди края на печенето се поръсва с леко подсладена вода с мед и се допича.
Фасулът се накисва от вечерта. На другия ден се вари на тих огън заедно с нарязаните морковии лука. След 30 минути се прибавят доматите. Булгурът се запържва отделно в маслото, след което се изсипва в тава. Към него се прибавя фасулът с част от водата, в която се е варил. Пече се в силно загрята фурна около 25 мин. Преди поднасяне се наръсва с магданоз, нарязан на ситно зелен лук и червен пипер.
Тези вина имат богат вкус с аромати на ядки, зърнени култури и леки плодови нюанси, и са най-доброто питие, като акомпанимент към трапезата за Никулден.
И още:
Наздраве! 🙂