Sanovnik.bg»Суеверия»Суеверия за Гергьовден
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Гергьовден

Гергьовден

1. Ако в съда с кръвта от жертвеното агне за Гергьовден се постави коприва, се вярва, че по - късно с нея могат да се лекуват обриви и други кожни болести..

2. Кокалчето от предния десен крак на агнето за Гергьовден се пази, тъй като се вярва, че служи за лек и против уроки. Ако има дете с болно гърло, кокалчето се загрява и с него се маже болното място..

3. Ако на Гергьовден жените носят китка от коприва над челата си, вярва се, че това ще ги предпази от главоболие..

4. На Гергьовден който стане пръв, измива лицето си с коприва и удря спящите в къщата по ходилата с коприва, за да са пъргави през лятото..

5. На Гергьовден най - възрастната жена в къщата удря децата под завивките с клонче коприва за да са здрави..

6. На Гергьовден през целия ден хората се кичат със свежи цветя, които се смята, че предават магическата сила на природата, отключена през този ден..

7. Клонка от глог поставена на кръста на Гергьовден, се вярвя, че предпазва от болки по време на работа..

8. На Гергьовден на особена почит са вълшебствата на водата. Къпането на празника в реката, се вярвя, че пердпазва от треска..

9. На Гергьовден се пие студена вода на гладно, като се вярва, че тя ще прочисти кръвта. Още по - добре е, ако водата се пие от нова стомна..

10. На Гергьовден млади и стари се търкалят в росата за здраве, защото всичко в тази магическа утрин е покрито с блага роса..

11. С роса от Гергьовден се замесват обредните хлябове, подквасва се млякото..

12. С роса от Гергьовден, хваната на брадвата се лекуват екземи, ранички, струпеи..

13. Водата, която се носи на Гергьовден, трябва да е от място, където се се къпали и мили жените преди изгрев..

14. На Гергьовден стомните се пълнят с отвори, обърнати по течението, а не срещу него. По този начин, за да влезе в стомната водата се обръща обратно и става лява вода. А тя се използа при баене и лекуване на екземи или болни очи..

15. На Гергьовден болните хора се къпят в лява вода - там където водата завива на ляво. Вярва се, че това ще им донесе изцеление..

16. На Гергьовден за изцеление болните се провират три пъти под вековно дърво..

17. На Гергьовден на кръста се връзват върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик. Вярвя се, че това ще ги предпази от болки в кръста..

18. На Гергьовден за овчарите и говедарите се приготвят специални кравайчена. Носят им се на кошарите, обикаля се с тях три пъти за предпазване от магии и болести..

19. На Гергьовден може да се направи магия с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката черевен. На сутринта конците се разменят три пъти. Вярва се, че чрез трендафила болестите си отиват..

Рейтинг

4.2
Общо гласували: 11
55
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
г-н асенов
г-н асенов
30.04.2012 20:57
19 Казвам ли аз, че идоложертвеното е нещо, или че идолът е нещо? Не.
20 Но казвам, че онова, което жертвуват езичниците, жертвуват го на бесовете, а не на Бога; но аз не желая вие да имате общение с бесовете.
21 Не можете да пиете Господната чаша и бесовската чаша; не можете да участвувате в Господната трапеза и в бесовската трапеза.
22 Или искаме да подбудим Господа на ревнивост? Ние по-силни ли сме от Него?
1
0
вили
вили
26.03.2012 12:14
всички са хубави
0
0