Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Хелоуин или защо именно тиквата

Хелоуин или защо именно тиквата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k885
Хелоуин или защо именно тиквата

Хелоуин е един от най-популярните празници в цял свят. Емблема на празника известин още и като Вси Светии е тиквата.

Тиквата е символ на празника, но тя има и конкретна роля на пазител от зли сили. Хелоуин е част от традициите на древните келти, обитавали териториите на днешна Великобритания.

Според древна легенда всичко започва с главата на Бран, или по-скоро с идеята, че човешката душа живее в главата.

Бран бил благороден крал, който защитавал Албион (наи-старото име на Англия) от враговете.

Бран влязъл в битка и бил улучен от отровна стрела. Той заповядал на воините си да отсекат главата му е да я върнат в дома му.

Те спазили молбата му, но главата, въпреки че била отделена от тялото не спряла да говори. Воините се завърнали и главата била погребана, но се смята, че до ден днешен тя защитава Англия.

Тъй като главата на Бран и неговият образ се превръщат в защитен символ, ето защо на Вси Светии, когато вратата между нашия свят и задгробния свят се разтвори, хората слагат на входа на дома си тиква, оформена като глава. Тя трябва да защитава дома от зли духове.

Хелоуин  тиква

Хелоин е най-важният празник в календара на древните келти. Неговото честване е продължавало няколко дни. Смятало, че през тези дни всички духове са особено активни.

Най-важна за празника е нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. В тази нощ е прието хората да се веселят в затворени помещения, докато злите сили бродят из нашия свят.

Накрая на вечерта се пали огън, който символизира ново начало и чиста енергия.

Езическият празник е превърнат в християнски от папа Бонифаций IV през 853 г. сл. Хр.

Той утвърдил 1 ноември като ден на Всички светии, т. е. ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.

Така Католическата църква заменила езическия празник на смъртта с нещо доста сходно.

Вижте още:

- Най-странните поверия за Хелоуин;

- Историята на тиквения фенер за Хелоуин

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
43
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Sunny
Sunny
19.08.2012 20:54
каили започни да четеш книги по темата с вамприте вещиците и други подобни неща не вярвай на онези глупости от магиосниците от уевърли плейс това е най жалкият филм в историята на кино индустрията
0
0
Лора
Лора
04.07.2011 11:18
Ей, kaily и аз съм гледала Магьосниците от Уейвърли Плейс, но това, че вампирите не понасят тиквите повече от лука, сценаристите са си го измислили.
0
0
kaily
kaily
11.06.2011 08:07
Да това е вярно. Обаче има и друго нещо. Нещо свързано с вампирите. Когато на Хелуин се отвори вратата откъм нашия към задгробния свят, тогава идват духове, дами пики, ВАМПИРИ, кървави мерита и т.н. Наблагам на вампирите. Те не понасят тикви. Мразят ги дори и повече от лука, та дори и от светлината.
0
0
габриела
габриела
28.10.2010 19:59
Кирлица омг. Така в нашето даскало правят купон за хелоуин, дано да има тикви, иначе ще стане интерсено. Ха-ха! Нямам търпение до неделя. Аз ще съм вампир, приятелката ми Дама Пика. А другата вещица Дама Пика, пази се от истинската пика. И това е един уникален празник. Никога не съм го празнувала, а сега ще го. (party) Сладки ще направя, близалки и бонбони купих и ще получим и ние. Това е, обичам хелоуин.
0
0