четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Елените



В действителност елените не могат да летят и нямат блестящи носове, но за сметка на това са отлични плувци и виждат невидимото. Докато помагат на Дядо Коледа да разнася подаръци, сайтът Mlive.com разкрива някои любопитни факти за едни от най-удивителните създания на Земята:

- Един и същ вид ли са северните елени и карибу?
В Северна Америка северните елени често са наричани карибу, но специалистите са на различно мнение относно видовата им принадлежност. Генетична карта, публикувана в сп. "Нейчър клаймит чейндж" за видовете Rangifer tarandus, включващи северните елени и карибу, разкрива миграционните модели на тези бозайници за последните 21 000 години. Оказва се, че те са различни животни, но близки братовчеди.

- Северните елени имат "умни" крачета
Тъй като не могат да сменят ботушките си със сандали, северните елени правят следващото най-умно нещо - възглавничките на краката им през лятото се разширяват и стават "гъбести", подобрявайки придвижването им през "омекналата" тундра, а през зимата се свиват, оголвайки копитата им, за могат животните да се движат през снега и леда, и дори да копаят с тях.

- Женските имат рога
Единствени сред над 45 вида елени, женските на северния елен също имат рога. Мъжките хвърлят рогата си в началото на зимата, а женските - по-късно. Това означава, че Дядо Коледа разчита на дамски впряг.

- Изненадващата съдба на еленските рога
Северните елени сменят рогата си всяка година. Старите рога обаче не се превръщат просто в отпадък, а в лакомство за гризачи и други животни заради изобилието от калций и минерали.

- Елените имат практични палтенца
Палтенцата на елените представляват козина от кухи косми, които улавят въздуха и им осигуряват добра топлоизолация в суровата среда.

- Елените не могат да летят, но могат да плуват
Благодарение на специалните си палтенца северните елени са и отлични плувци.

- Елените мигрират на огромни разстояния
Не всички северни елени мигрират, но тези, които го правят, пътуват на по-големи разстояния от което и да е друго сухоземно животно. Някои северноамерикански елени изминават годишно близо 5000 километра.

- Северните елени виждат невидимото
Изследователи от Юнивърсити колидж в Лондон са установили, че северните елени са единствените бозайници, които виждат ултравиолетовата светлина. Тази тяхна способност подобрява видимостта им в ослепителната арктическа светлина.

- Елените бягат от раждането си
До 90 минути след раждането си еленчето вече е в състояние да тича. Часове след появата си на бял свят то вече може да пробяга няколко километра.

- Удивителното мляко на северните елени
Еленското мляко е сред най-богатите и хранителните, произвеждано от който и да е бозайник на Земята. То съдържа внушителните 22% мазнини и 10% протеини. За сравнение - кравето мляко съдържа само между 3 и 4% мазнини.

Статия - www.vesti.bg

събота, 30 април 2016 г.

6 идеи за ароматен венец за Коледа


През последните години коледният венец се превърна в задължителна част от празничната украса, защото е ефектен и прави дома по-гостоприемен. Вижте 6 идеи за ароматен венец за Коледа.

Ароматният венец за Коледа е за тези, които искат да съчетаят полезното с приятното. От една страна, получавате красива празнична декорация, която да закачите у дома или на входната врата, от друга - възползвате се от въздействието, което носят определени ухания. Ето нашите 6 предложения за ароматен коледен венец, който може да си направите сами вкъщи:

Плодов венец

Плодов венец

Плодовият венец оставя след себе си сладък и приятен аромат. Изработва се лесно - с помощта на избрани от вас резени плодове, които предварително сте изсушили, секундно лепило и основа (от клони или дебел картон). Най-често използваните предложения са за плодове венец от портокалови или ябълкови резени. Накрая добавете голяма панделка, на която да закачите венеца.


Венец от зелени подправки

Венец от зелени подправки

Венецът от зелени подправки е подходяща ароматна декорация за кухнята. Зеленият цвят се асоциира с коледната елха, затова често се използва в празничния декор. Предлагаме ви да смесите няколко стръка розмарин, мащерка, босилек, риган и чубрица и да ги завиете на не много голям венец. Поставете го на прозореца или на дръжката на някоя от вратичките на кухненските шкафчета. Добавете връзка от канап, с помощта на която да закачите венеца.


Венец от свежи аромати

Венец от свежи аромати

Внесете нотка горска свежест в празничната украса с този ароматен венец от борови клонки, мента, евкалипт и имел. Може да доукрасите с няколко малки коледни топки в червено, синьо, бяло, сребърно или златно или пък с коледни лампички. Накрая добавете голяма зелена или бяла панделка, с която да закачите венеца.


Венец от лавандула

Венец от лавандула

Венецът от лавандула не е традиционният коледен венец, който сме свикнали да виждаме, но пък ароматът му е успокояващ и създава уют. За да го впишете в коледната украса, добавете няколко елхови клонки и панделки или прежда в подходящи цветове, които да отговаря на украсата във вашия дом.


Венец от сезонни цветя

Венец от сезонни цветя

Обикновено празничните венци винаги включват и сезонни цветя, затова ви предлагаме да си направите коледен венец изцяло от традиционни за празника цветя. Освен познатата на всички Коледната звезда, може да добавите още тъмночервени рози, червени гербери и бели хризантеми.


Венец от сладки подправки

Венец от сладки подправки

Някои хора свързват Коледа с определени аромати - на канела, карамфил, анасонови звездички и мандарини. Предлагаме ви да си направите коледен венец от точно тези съставки. Предварително изсушете кората на мандарината. Канелените пръчици пък подреждайте една до друга, без да оставяте въздух между тях. Върху канелата с помощта на секундно лепило или малки телчета може да закачите анасоновите звездички, карамфила или мандариновата кора.

Моля бъдете коректни, както съм и аз и ако ще слагате статията в ваш сайт или блог или друго - моля сложете линк към www.koleden.blogspot.com - благодаря ви.


Източник - zadoma.rozali.com
Снимка - zadoma.rozali.com , place2live.bg ,  ladyzone.bg , mlghome.com ,  rachelphipps.com ,  houzz.com

Споделете