понеделник, 22 октомври 2012 г.

В никакъв случай не викайте духове в нощта на Хелоуин!


На Хелоуин хората осветяват дворовете на къщите си с кухи тикви с издълбани очи, уста и нос. Празникът се отбелязва на 31 октомври. На този ден се посреща студеният мрачен сезон.

Според келтите най-големият езически празник бил Самхейн или Каленада. Днес той е по-известен като Хелоуин и се отбелязва на 31 октомври. На този ден древните племена изпращали топлия и посрещали студения сезон, а Земята потъвала в мрак. Хората се отдавали на дълбоки размисли, разделяли се с всичко старо и се подготвяли за посрещане на новото.

На Хелоуин хората осветяват дворовете на къщите си с кухи тикви с издълбани очи, уста и нос. “Плашилата” имат две функции. От една страна те гонят злите духове, които искат да обсебят дома, а от друга – осветяват път на отишлите си от този свят.

В никакъв случай не викайте духове в нощта на Хелоуин! Келтите вярвали, че тогава те са толкова близо до хората, че ще пленят завинаги душите им и те ще ги преследват цял живот.

Всяващи страх черни магии, гримирани в червено клепачи, изкуствени вампирски зъби, светещи в мрака тикви, метли – това е арсеналът, необходим за посрещането на Хелоуин - най-страховитият празник в годината.

Източник - obektiv.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете