Навигация

!

Банер

Е - правителство

Банер

Междусистемна газова връзка България-Сърбия

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Избори

Банер

!

Банер

FreeWiFi Zone

Банер

Карта за разделно сметосъбиране

Банер

Преброяване 2021

Банер

Калкулатор данък МПС

Банер

Посетители

В момента има 133 посетителя в сайта

IloveBulgaria

Банер

Времето

Бабин ден
Понеделник, 23 Януари 2012 16:17

 

DSC00873

    На 21 януари, в деня на празника на родилната помощ, общинска администрация гр. Драгоман организира в Дневния център за стари хора в града тържествено честване на празника. Над 100 жени, млади майки с малки деца и баби се отзоваха на поканата и препълниха уютния, красив и стилно обзаведен дневен център, любезно посрещнати с питка и мед от момичета в народни носии. Празникът започна с посрещане, умиване и даряване на  местната, пословична с добротата и отзивчивостта си, акушерка Василка, която, разпръсквайки водата от менчето, изрече благословенни думи за благодат, берекет и „колкото са капките от таз вода, толкова да се народят през годината деца”.

 

 

 

  Весела и забавна сценка, възпроизвеждаща  моменти от народния обичай „Бабин ден”, представиха деца от Кризисния център в гр. Драгоман, за което получиха заслужени бурни аплодименти и овации. Богата трапеза с вкусни и разнообразни ястия, деликатеси, сладки изкушения и баници, различни напитки, подходяща музика, народни песни и кръшни хора придаваха невероятно  добро настроение и забава за всички присъстващи.

   Истинско въодушевление предизвика конкурсът „Бабината баница”, където тричленното жури под председателството на г-н Андрей Иванов – кмет на община Драгоман, след активната дегустация на над 40 баници и деликатесни сладкиши, сериозно се затрудни при отличаването на първите три места и определянето на приза. На победителите: първо място- Маргарита, второ – баба Пина и трето-баба Спаска, бяха връчени грамоти и предметни награди, посрещнати от много смях и бурни аплодисменти.

  Приятна изненада за всички присъстващи бе посещението на Областния управител на София област г-н Красимир Живков, на когото се падна честта да връчи наградата  „Мисис Баба” на единодушно одобрената най-весела, игрива и забавна баба Надка от с. Габер.

   Празникът бе уважен и от комисар Димитър Кеменчеджиев – директор на РДГП, комисар Стоян Стилянов – началник ГПУ Калотина, главен инспектор Иво Трайков – зам.началник  ГПУ Калотина, главен инспектор Румяна Борисова – началник КПП Калотина, както и от зам. областния управител на София област г-н Мартин Тинчев и представители на областна администрация София област.

  С много веселие, танци и песни  и с пожелание за бъдещи подобни мероприятия и все по-чести срещи се разделиха бабите  и отнесоха по домовете си повече любов, нежност и топлина.

 

 
Назад