четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Самхейн, Вси Светии, Хелоуин - 31 октомври

Самхейн, по-известен като Хелоуин и Вси Светии, е най-магическото време от годината, когато границата между света на Духа и света на Формата изтънява и почти изчезва. Поканени сме да прекрачим отвъд междата, да се докоснем, макар и за кратко, до фините нива, които имат какво да ни кажат... Сега можем лесно да се свързваме с духовни водачи, да отдадем почит и да контактуваме с близки, които са напуснали физическото измерение. Смята се, че това е и период, в който се освобождават духовете на починали хора.
Подходящо е за природни ритуали и гадаене. Това е началото на Новата година в много магически традиции. Самхейн произтича от англо-саксонските езически обичаи и означава "краят на лятото" и началото на студения сезон. Време, което символизира едно пълно завъртане на годишните времена. Можете да отделите време за равносметка и осмисляне на изминалия цикъл. А също и да попитате вашия оракул за значими предстоящи събития.
Празнувайте последната за сезона жътва и приветствайте настъпващата зима! Подходящо е за дълбоки шамански пътешествия. Използвайте тъмни кристали или вашите най-добри защитни тотеми, за да се защитите от множеството енергии, които са на свобода сега.Тъй като луната днес (31 октомври 2014) е в знака Водолей, вечерта ще наложи желание да се разделим с обикновеното и рутинното в живота. Ще погледнем нещата през нашите идеали, убеждения и принципи и ще поискаме да приложим нови подходи към тази визия – необикновени и нетрадиционни, но и с фокус върху напредъка. Възможно е това да доведе до някои наистина оригинални хрумвания, които да задвижат начинания с изненадващ и за самите нас подход или сфера на действие.

Време за придобиване на познания, за откриване на подходящите учители, за търсене и намиране на информация, за предсказания и кармични прозрения, а също и за работа в групи и колектив. И понеже това е магическата Нова Година - сега е моментът да направите преглед на постигнатото в материален и духовен план и да начертаете вашите магически планове за следващия годишен цикъл. Взаимовръзките между нещата могат да се видят ясно.

Време за празнуване на свещената мъдрост, материалното проявление, растежа, цикличността, края и възраждането отначало. Време за почитане на всеобхватната грижа на майката Земя, за природна магия и лична защита. Макар че денят е под влияние на елемента Въздух, поради лунния знак, Самхейн е вечер на Огъня. Огънят символизира трансформиращата сила, прехода от едно състояние в друго, осветяването, осъзнаването, мощта и защитата. Можете да прилагате всякакви огнени ритуали, както и помощници, асоциирани с елемента Огън, като например свещи, запалена камина, огън на открито, жарава и др. Направете медитации, изпълнени с лице на юг и огнени визуализации. Същността на празника е идеална за пускане и отказване от неща, с които искаме да се разделим. Напишете ги на списък или ги наречете на глас - а после ритуално ги изгорете в камина, огнище, или просто в медитативно състояние.
Можете да използвате сребро, което ни напомня да бъдем по-възприемчиви към енергиите на мъдростта, навлизащи през зимата. Аметистът ни помага да се настроим към по-висшите духовни енергии, които идват с тъмнината на зимния период. Обсидианът и турмалинът ни защитават, а гранитът ни свързва със здравата основа на Земята.

Украсете вашето свещено пространство и дома си със сезонни плодове и зеленчуци, както и с пъстри есенни листа, сухи билки и корени, които ни напомнят да се свържем със силата на приодата. Можете да сложите на трапезата кореноплодни растения и пълнозърнест хляб, собственоръчно омесен. Подходящи са ритуали, които почитат майката Земя и които ни свързват с нейната практическа мъдрост. Тиквеният фенер е традиционен символ на защита от злите сили, но той може да се приеме и като знак за добра реколта. Използвайте тиквата, за да почетете даровете на изобилието. Украсете с венец от бръшлян и лавандула във формата на пентакъл. Лавандулата е отлична за призоваване на невидимите енергии също.Палят се черни свещи за прогонване на злото. Цветовете на празника са златно, бордо, кафяво, зелено, жълто-оранжево и лилаво. Използвайте въображението си и декорирайте дома си според вкуса си.
Запалете златна свещ и омесете питка докато мислите върху вашите пожелания за следващата магическа година. Наречете я и нека бъде! Разчупете питката вечерта на 31 октомври срещу 1 ноември. Споделете с любимите си хора.
Можете да напишете желанията си за сбъдване на лист цветна хартия и да ги изгорите. Разпръснете пепелта навън сред природата.
Оставете място на трапезата и за вашите починали близки или духовете, на които отдавате чест.
Празнувайте вашата магическа същност с чаша червено вино и дълбоко свързване.

Истината за Хелоуин

Там, където живееш, празнува ли се Хелоуин? В САЩ и Канада този празник е добре познат и се отбелязва всяка година на 31 октомври. Обичаите, свързани с Хелоуин, обаче се спазват на много места по света. В някои страни се честват празници, които макар с различни имена, се отнасят за едно и също — връзката с духовния свят, в който са духовете на умрелите, феите, вещиците и дори Дяволът и демоните. (Виж блока  „Празници, подобни на Хелоуин“.)


САМИЯТ ти може би не вярваш в свръхестествени сили. Вероятно за тебе честването на Хелоуин и подобните на него празници е просто забавление и начин децата ти да развихрят въображението си. За мнозина обаче тези празненства не са безобидни поради следните причини:

В енциклопедия за американските обичаи пише: „Всъщност Хелоуин като цяло се отнася за възможността за връзка с духовните сили, много от които заплашват или всяват страх в хората.“ (Виж блока  „Хелоуин през вековете“.) Много празници като Хелоуин също имат езически произход  и се коренят в поклонението към предците. Дори днес хора по цял свят използват този период, за да осъществяват връзка с предполагаемите духове на умрелите.
Въпреки че е смятан за американски празник, с всяка изминала година Хелоуин се чества във все повече страни. Но много хора, които започват да честват този празник, са в неведение относно езическия произход на символите, украсите и обичаите му, повечето от които са свързани със свръхестествени същества и сили. (Виж блока  „Откъде водят началото си“.)
Хиляди уикани, които спазват древните келтски обичаи, продължават да наричат Хелоуин с древното име Самхейн и го смятат за най–святата нощ през годината. Във вестник „Ю Ес Ей Тудей“ са цитирани следните думи на известна вещица: „Християните не си дават сметка, че честват нашия празник. ... Това ни харесва!“
Празниците, подобни на Хелоуин, са в противоречие с библейските учения.  Библията предупреждава: „Нека при тебе не се намира никой, който ... си служи с гадателство, който се занимава с магия или който предсказва по поличби, никой магьосник, никой, който прави заклинания или който се допитва до хора, които викат духове.“ (Второзаконие 18:10, 11; виж също Левит 19:31; Галатяни 5:19–21)
Предвид казаното дотук, ще е мъдро да се запознаеш с произхода на Хелоуин и други такива празници. Като научиш повече за тях, може да решиш, подобно на много други хора, да не ги честваш.

„Християните не си дават сметка, че честват нашия празник. ... Това ни харесва!“ (Известна вещица, цитирана в „Ю Ес Ей Тудей“)
 ПРАЗНИЦИ, ПОДОБНИ НА ХЕЛОУИН
Хелоуин се смята за американски празник. Но той става все по–известен на много места по света. Има и други празници, на които, подобно на Хелоуин, се отбелязва съществуването и действието на духовните създания. Ето някои примери от различни части на света:

Северна Америка Денят на мъртвите
Южна Америка Каусасканчис
Европа Денят на мъртвите и разновидности на Хелоуин
Африка Празникът Егунгун
Азия Празникът Бон
 ОТКЪДЕ ВОДЯТ НАЧАЛОТО СИ?
Произходът на някои обичаи и символи на Хелоуин
ВАМПИРИ, ВЪРКОЛАЦИ, ВЕЩИЦИ И ЗОМБИТА: Отдавна тези същества са свързвани със света на злото.

ЛАКОМСТВА: Древните келти се опитвали да умилостивят злите духове със сладкиши. След време Църквата подканяла празнуващите да обикалят по домовете в нощта на Вси светии и да искат храна в замяна на молитва за умрелите. Накрая този обичай се превърнал в традицията на Хелоуин „лакомство или номер“.

КОСТЮМИ: Келтите носели страшни маски, за да могат злите духовни създания да ги помислят за духове и да ги оставят на мира. Църквата постепенно обединила езическите обичаи с обичаите на Вси светии. След време празнуващите ходели по къщите, маскирани като светци, ангели и дяволи.

ТИКВА: Издълбана ряпа с поставена в нея свещ била използвана да държи надалеч злите духове. Според някои свещта представяла затворена в чистилището душа. По–късно започнали да се използват по–често издълбани тикви.

 ХЕЛОУИН ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
V век пр.н.е.

Келтите чествали празника Самхейн в края на октомври. Те смятали, че тогава духовете и демоните обикаляли земята повече, отколкото през другото време от годината.

I век от н.е.

Римляните победили келтите и възприели спиритическите ритуали на Самхейн.

VII век

Смята се, че папа Бонифаций IV установил годишното честване на Вси светии в памет на мъчениците. *

XI век

Втори ноември е определен като датата, на която да се отбелязва Денят на мъртвите.

XVIII век

Името Хелоуин се появява за първи път в печатно издание.

XIX век

Хиляди емигранти от Ирландия пренесли в САЩ своите обичаи на Хелоуин, които след време се смесили с подобни обичаи на емигрантите от Великобритания и Германия, а също и от Африка и други части на света.

XX век

Хелоуин става официален празник в САЩ.

XXI век

Търговията, свързана с Хелоуин, се превръща в индустрия, носеща милиарди долари.

Какво казва Библията за произхода на Хелоуин?

Отговорът на Библията В Библията не се споменава Хелоуин. Но както древният му произход, така и съвременните му обичаи показват, че този празник се основава на фалшиви вярвания за мъртвите и невидимите духове, или демони. (Виж „Произходът и обичаите на Хелоуин“.)  Библията предупреждава: „Не бива да се намира у тебе (такъв), който ... извиква духове, ... нито който пита мъртви.“ (Второзаконие 18:10–12, „Синодално издание на Библията“) Макар че някои гледат на Хелоуин като на невинно забавление, Свещеното писание показва, че неговите обичаи съвсем не са безобидни. В 1 Коринтяни 10:20, 21 се казва: „Не искам вие да имате нещо общо с демоните. Не можете да пиете от чашата на Йехова и от чашата на демоните.“  Произходът и обичаите на Хелоуин Самхейн (Сауин): Според The World Book Encyclopedia произходът на Хелоуин може да се проследи до този „древен езически празник, отбелязван от келтите преди повече от 2000 години. ... Келтите вярвали, че в този период мъртвите могат да ходят сред живите и живите могат да разговарят с тях.“ Но Библията ясно учи, че мъртвите „не съзнават нищо“. (Еклисиаст 9:5) Следователно те не могат да контактуват с живите. Костюми и лакомства: В една книга се посочва, че някои келти носели страшни костюми, така че скитащите се духове да ги помислят за едни от тях и да ги оставят на мира. Други се опитвали да умилостивят духовете със сладкиши. През Средновековието католическата църква в Европа възприела някои местни езически обичаи и карала своите привърженици да ходят от къща на къща, облечени в костюми, и да искат малки подаръци. (Bannatyne, Lesley Pratt. Halloween—An American Holiday, An American History. New York, 1990) Библията обаче не допуска смесването на фалшиви религиозни обичаи с поклонението на Бога. (2 Коринтяни 6:17) Призраци, вампири, върколаци, вещици и зомбита: Открай време те се свързват със света на злите духове. (Lambert, Tonya. Halloween Trivia: Ghosts, Ghouls, Skeletons, Vampires, Witches, Graveyards, Spiders, Zombies, Haunted Houses. Edmonton, AL, 2010, p. 114) Библията ясно посочва, че трябва да се противопоставяме на злите духовни сили, а не да празнуваме с тях. (Ефесяни 6:12) Тиквени фенери: В средновековна Англия някои „ходели от врата на врата, като искали храна в замяна на молитва за мъртвите“ и носели „фенер от издълбана ряпа, чиято свещ представяла душа, затворена в чистилището“. (Rogers, Nicholas. Halloween: From Pagan Ritual to Party Night. New York, 2002, pp. 28-29) Други твърдят, че целта на фенерите била да гонят злите духове. През ХІХ в. в Северна Америка тиквата заменила ряпата, понеже била по–разпространена и лесна за дълбаене. Вярванията, на които е основан този обичай — безсмъртието на душата, чистилището и молитвите за мъртвите, — не съответстват на записаното в Библията. (Езекиил 18:4)

Източник - http://www.jw.org/bg/

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Хелоуин – маскен бал и повод за празник


31 Октомври е Хелоуин (Halloween) – весел и “страшен” празник, много популярен в англоезичните страни, но толкова атрактивен, че и в България ни е забавно да го честваме. Повод за маскиране и маскени балове, това е ден, когато всички ставаме отново деца, а за децата е голям празник! Най-хубавото на Хелоуин е маскирането. В магазин за подаръци Gifts, всяка година се подготвяме с реквизит за маскиране и тематична украса. Има много хубави идеи да преобразите обстановката и да маскирате себе си и децата.Шапки на магьосници и магове, перуки, и диадеми с малки червени рокца – част от реквизита за празника, с които ще направите партито весело. Маскирането ни кара да излезем от установените правила и да отхвърлим задръжките си. Само малко грим, цветна перука или шапка и готово! Празникът може да започне!
По-смелите могат да си сложат маски, като тази с призрака, на зомби или на друго зловещо същество. По – елегантните могат да се спрат на карнавална маска за очите, съчетана с ефирен шал, перука с букли или пиратска шапка. Ако имате време за приготовления – измислете цял маскараден костюм. Не е нужно да го наемате или да e ушит професионално. Развихрете въображението си! Поровете в гардероба на баба и се дегизирайте стил 20-те с някой дантелен комбинезон, дълъг гердан и кокетна шапка с перца. Пиратските костюми и тези на цигани-музиканти или гледачи, също се постигат лесно с подръчни средства. Не пестете грима и ужасете приятелите си с елегантен костюм и грим като на Жокера от Батман. Хубавото на Хелоуин е, че няма ограничения и е забавен и за малки и големи! Украсата е важна за забавлението на Хелоуинските партита. Тиквите-фенери са част от традицията. Светещият Джак, на когото е кръстен фенера, успял три пъти да надхитри дявола, но накрая не можел да отиде нито в Ада, нито в Рая, затова му бил даден фенер, с който да броди по света до деня на Страшния съд. За да придадете „ужасяваща“ атмосфера, използвайте свещници и запалете множество свещи. Сухи есенни листа ще допълнят усещането за призрачност.Можете да поставите изкуствени паяжини, да използвате изсъхнали клони, които да сложите във вазите вместо цветя, да изрежете от черен картон прилепи, които да се спускат от тавана. За празника има много идеи. Важното е да е забавно и да има лакомства за децата!

Източник:  Podaracisofia.com




Хелоуин в България - Българска скрита камера

Хелоуин треската завладя и България


Българите в трескава подготовка за Хелоуин - Празникът на Вси Светии, който се отбелязва в нощта на 31 октомври срещу 1 ноевмври и макар да е католически, от няколко години е доста популярен и в България...

Огромна тиква огледаха на Острова


Мал Картър от английския град Мидълсбро отгледа огромна тиква, която тежи 465 кг, предаде БГНЕС. Тиквата е толкова голяма, че може да смачка почти всичко, защото тежи колкото 5 малки слончета. За да я превози до град Йорк, където се проведе конкурс по случай Хелоуин, Мал Картър е трябвало да наеме кран и камион, пише в. "Мирър". Огромната тиква на Мал спечели награда за най-голяма тиква, която е на стойност 500 паунда. "Доста е голяма. Развълнуван съм, че спечелих. Отглеждам гигантски тикви от години, но тази тиква порасна най-много. Всичките години, през които гледам тикви, се отплатиха с тази награда", казва победителят Мал. Рекордът за най-голяма тиква във Великобритания бе поставен този месец от Иън и Стюард Пейтън. Тяхната тиква тежи 854 кг. В Германия пък отгледаха 1054-килограмова тиква. Рекордьорът на Мал сега ще се включи в конкурс за карвинг в края на тази седмица. 

Източник: Chernomore.bg


Споделете