ОРИГИНАЛНИ АРТ ПОДАРЪЦИ, ИЗРАБОТЕНИ СПЕЦИАЛНО ЗА ВАС ПО ПОРЪЧКА

Никулден

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Какво да подаря за Никулден / 6 декември 

Никулден се празнува на 6 декември и е третият ден след Варвара и Сава, за които народът смята, че са сестри на свети Никола - покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Сава е по-добрата, понеже подтичва след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си зърна по нивите, че ще замръзнат. Двете подготвят празника на брат си и затова се казва: "Варвара вари, Сава пече, Никола яде". Според народната вяра светецът следи да няма морски стихии и човешки жертви, затова моряците са го избрали за свой покровител.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.


ПОДАРЪК ТЕНИСКА С QR КОД С ТВОЯ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ

ПОДАРЪК ТЕНИСКА С QR КОД С ТВОЯ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ


Задължително на Никулден на масата присъства шарана. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла.

Канонизиран след смъртта си, свети Никола Чудотворец е възпят в много народни песни, героизиран е в народни легенди и предания. Според някои от тях, при подялбата на службите на светците, св. Иван поел кумството ("да кръщава вода, гора"), св. Илия станал господар на "дъждовете, гръмотевиците и трескавиците", св. Петър поел ключовете от рая, където да пуща само праведните, а св. Никола приел "да си ходи по море, по Дунав, да си ходи гемии да крепи".

В други се пее, че дяла камъни да направи кораб, "за да ходи в земи некръстени"; че гради черква от сребро и злато, но не му достига "безцен камък" да свети на олтара. Тогава ударил с патерица морето, то се разделило на две и рибата попаднала на сухо. Той я хванал, казал й каква черква строи, както и:

а тебе ще курбан клади,
курбан клади на църквите,
курбан да си дор до века.

Оттогава, казват, останал обичаят на Никулден да се готви риба във всеки дом. Най-често се прави шаран, завит в тесто, и печен Рибник:
нарязва се повечко лук на филии, изпържва се леко, добавя се чаша ориз и отгоре се поставя изчистената риба. Върху нея могат да се наредят резенчета домати или лимон и се слага да се пече.

Или готвят пълнен шаран.

Рибата се изчиства и се измива добре. Нарязват се 5-6 глави лук и леко се запържват. Добавят се ситно нарязан магданоз, чаша и половина ориз, половин чаена чаша галета, черен и червен пипер. Тази смес се кавардисва с почти пълна чаена чаша бяло вино.

Оставя се да поизстине, за да поеме оризът течността. После шаранът се пълни със сместа, зашива се, поставя се в тава, посолява се със сол и червен пипер и се пече в затоплена фурна, като се доливат две-три чаши вода и сокът на няколко червени домата или размито доматено пюре. Докато се пече, се полива със соса и олио или зехтин.

Една от песните, възхваляващи светеца, за когото народът вярва, че е свръхестествено същество, е песента от Панагюрище

СВЕТИ НИКОЛА СПАСЯВА КОРАБИ

Свет Никола вино пие
нависоко на платера -
млади наши Божне ле! -
В среде море кораб се дави,
кораб се дави с триста юнака.
Първи табур се златаре,
златаре се молба молят:
- Изкарай ни накрай море,
накрай море, на бел песак,
ще те дарим триста оки,
триста оки злато и сребро! -
Втори табур се оране,
оране се молба молят:
- Изкарай ни накрай море,
накрай море на бел песак,
ще те дарим триста кила,
триста кила бела пненица! -
Трети табур се лозаре,
лозаре се молба молят:
- Изкарай ни накрай море,
накрай море, на бел песак,
ще те дарим триста мери,
триста мери благо вино! -
Свет Никола ютговаря:
- Я ви не ща триста оки,
триста оки злато, сребро; 
я ви не ща триста кила,
триста кила бела пченица;
я ви не ща триста мери,
триста мери благо вино;
я ви искам един колак,
и той да е на деня ми,
на деня ми, на Никулден;
я ви искам една мера,
и тя да е на деня ми,
на деня ми, на Никулден;
я ви искам една пара,
и тя да е на деня ми,
на деня ми, на Никулден! -
Млади наши Божне ле!

С или без подаръци, на Никулден празнуват: Коле, Колчак, Кольо, Кула, Никола, Николай, Николина, Никул, Никула, Нина, Нино.


ПОДАРЪК СИН СИТИ ПОРТРЕТ ОТ ТВОЯ СНИМКА В РАМКА

ПОДАРЪК СИН СИТИ ПОРТРЕТ ОТ ТВОЯ СНИМКА В РАМКА


ХАРАКТЕР НА ХОРАТА, ПРАЗНУВАЩИ НА Никулден

Човек самостоятелен, уверен и независим. Надарен с висок интелект и здрав разум.

Подхожда за лидерските позиции, дори в любовта. Ако партньорът му се опитва да го води и да му нарежда, никога няма да се чувства щастлив. Не му трябва и някой лигльо без мнение. Човекът за него е някой, който да го уважава и цени качествата му. Да гледа на него като достоен партньор в живота, не само като на любовник.

Трябва да се насочите към по-самостоятелни професии. Глупостта и невежеството адски много го дразнят, не ставате за работа в екип. Хаби много нерви, защото светът е пълен с некомпетентни хора.

Отрицателни черти - инат и арогантност.


Други зимни празници: Света Варвара - 4 Декември | Никулден - 6 Декември | Света Ана - 9 Декември | Игнажден - 20 Декември | Коледа - 25 Декември | Стефановден 27 Декември | Васильовден - 1 Януари | Йордановден - 6 Януари | Ивановден - 7 Януари | Антоновден - 17 Януари | Атанасовден - 18 Януари | Григорoвден - 25 Януари | Трифоновден - 1 Февруари


Как да избера подарък според пол и възраст:


Подарък за мъж / жена: ФОТО МОЗАЙКА ОТ СТОТИЦИ СНИМКИ

ПОДАРЪК ФОТО МОЗАЙКА ОТ СТОТИЦИ СНИМКИ


Как да избера подарък според зодията, идеи: